Heeft u vragen? Neem contact op

>>Harderwijk

Harderwijker Botterstichting

Botter HK 172In 1981 werd ook de Harderwijker Botterstichting opgericht en werd een eerste oude botter aangekocht, de eerste stadsbotter. Het schip, een Oostwal-botter werd ingrijpend gerenoveerd en in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Het kreeg registratienummer HK 172 en werd daarmee de eerste stadsbotter. Inmiddels is de HK 172 niet meer weg te denken uit de haven van Harderwijk.

Andere Harderwijker botters zijn: 

De HK 22 was een oorspronkelijk een Marker botter, gebouwd in 1889 gebouwd op de werf van De Haas in Monnickendam. Het nummer, HK 22 komt van Hendrik Petersen uit Harderwijk. Botter HK 22Petersen, ook wel Petje genoemd, heeft ermee gevist tot 1958. Vanuit de visserij werd de HK22 gekocht door studenten. Tot 1987 werd er gevaren met het schip tot het bij Wanneperveen aan zijn lot werd overgelaten. Liefhebbers kwamen het schip tegen, kochten het wrak en restaureerde het zorgvuldig en in 1994 ging het schip opnieuw te water.

De geschiedenis van de botter HK 21 is vooral het verhaal de Harderwijkse familie Klaassen die vele jaren met dit schip in de visserij haar brood verdiende. Vanaf haar bouwjaar 1909 tot het jaar 1964 stond de botter op naam van de familie Klaassen en bleef Harderwijk de thuishaven. Thans is het schip eigendom van de Botterstichting.

Botter HK 4Daarnaast bezit de Botterstichting Stichting nog een pluut, de HK4.

De HK4 is gebouwd in 1923 door Daan Balk in Elburg, naar een model van een Grafhorster kaarpunter, maar dan wat breder. De afmetingen zijn 7,20 x 2,10, tussen een punter en een pluut in, dat is de reden waarom we haar een pluunter noemen.

Vischafslag

Naast het behoud van oude botters bestond in Harderwijk het verlangen om de Vischafslag die in het verleden aan de haven stond, in ere te herstellen. Na een grote publieksactie en met behulp van de Provincie Gelderland, kon dit voornemen in 2015 gerealiseerd worden en is een prachtige Vischafslag in een mooi hoekje van de haven verrezen, vlak naast de molen en de voormalige scheepshelling van Oost.

De Vischafslag bestaat uit een ruimte waar ‘visch’ kan worden afgeslagen en een ruime botterloods, waar aan botters getimmerd en gewerkt kan worden. In de Vischafslag willen we het belang van de visserij in oude tijden laten zien en bewaren en er is o.a. ruimte voor kleine bijeenkomsten en exposities.

Visserijdagen

Jaarlijks hoogtepunt zijn de visserijdagen in Harderwijk, die dit jaar op 9, 10 en 11 juni zullen plaatsvinden. De Bokkingrace is een evenement waaraan veel oude botters meedoen en de haven kleurt bruin en ruikt naar teer. Veel mensen genieten weer van de aanblijk van de oude visserschepen en de sfeer in de haven, reden waarom het evenement veel publiek trekt. De Bokkingrace is dit jaar op vrijdag 9 juni, en gaat vanaf het Randmeer, via Zeelwolde naar Harderwijk. De winnaar ontvangt de H.A.V. wimpel (Harderwijk Als Visserijstad) en eeuwige roem.

En stad met veel gezichten

Vrijwilligers en bestuur proberen met veel enthousiasme en inzet de voormalige schepen in stand te houden en een bijdrage te leveren aan het cultureel historische erfgoed. Harderwijk is een stad met veel gezichten. In de middeleeuwen was het een Hanzestad, het was lang een garnizoensstad, het was ooit de stad van de Gelderse Universiteit en we kennen het natuurlijk ook als stad van het Dolfinarium. Maar bovenal is Harderwijk een oude Visserijstad en dat willen we graag laten zien!

www.visserijhistorieharderwijk.nl

Botterstichting HarderwijkVisserijdagen Harderwijk