Heeft u vragen? Neem contact op

>>ZuiderzeeKamp 2016

De ZuiderzeeKamp, een nieuwe traditie

de ZuiderzeeKamp, een nieuwe traditieElk jaar wordt er door de visserijplaatsen verenigd in c.v. ZuiderzeeSpan, een botterwedstrijd georganiseerd met originele botters. De deelnemende plaatsen zetten elk twee botters in voor de strijd. In 2016 was het aan de Stichting Klasu (Klassieke Schepen Utrecht) uit Spakenburg om deze wedstrijd onder auspiciën van de C.V. ZuiderzeeSpan te organiseren. Botters uit Elburg, Harderwijk, Huizen en Spakenburg streden vorig jaar om de eer en Spakenburg was winnaar. Dit jaar was Harderwijk helaas niet in staat om een afvaardiging te sturen, maar als gastdeelnemer was Kampen vertegenwoordigd.

Op het Eemmeer scheen op Bevrijdingsdag een lekker zonnetje en er stond een lekker briesje in de lengterichting van het meer, bft 4. Ideaal weer om de ZuiderzeeKamp te varen met een prachtig kruisrak en een lang stuk voor de wind.

De ZuiderzeeKamp wordt in twee manches van ongeveer 1,5 uur gevaren. De deelnemers waren deze keer uit Bunschoten de BU 65 en 210, Uit Elburg de EB 1 en 43, uit Huizen de HZ 92 en de, net grondig gerestaureerde, HZ 108 en uit Kampen de KP 210.

De BU 65 nam na de eerste start meteen een voorsprong op de HZ 92 en de EB 1. De snelle botter en goed ingespeelde bemanning stond die niet meer af en zo kwamen ze over de finish. Maar ook na de tweede start nam de BU 65 snel een voorsprong en consolideerde die tot aan de finish. De HZ 92 volgde en de HZ 108 kwam in zijn tweede wedstrijd beter uit de verf en wist zich net de derde plaats te veroveren op de EB 1. Maar het scheelde weinig.

Het was een prachtig gezicht om de botters onder vol tuig, kluiver, fok, grootzeil en bezaan, over het Eemmeer te zien varen. En toen het Statenjacht van de provincie Utrecht zijn opwachting maakte was het nostalgie boven alles.

De prijsuitreiking vond plaats op de Botterwerf Nieboer. Jan ten Hove van de Stichting Klasu reikte de individuele prijzen uit aan de KP 210 ( 7e ), de BU 210 ( 6e ), de EB 43 ( 5e ), de EB 1 ( 4e ), de HZ 108 ( 3e ), de HZ 92 ( 2e ) en de glorieuze winnaar van de individuele prijs BU 65.

Het ZuiderzeeAnker werd uitgereikt aan het beste ‘Span’ en een trotse Marlous Verbeek nam als locoburgemeester van Huizen het ZuiderzeeAnker in ontvangst.